Ai, ik ben verbrand! Wat nu?
23 juni 2022Na een dag zonnen of in de buitenlucht te zijn kan het zomaar voorkomen dat je verbrand bent. Een heel vervelend en vooral pijnlijk gevoel. De huid wordt namelijk rood en licht gezwollen, wat de pijn veroorzaakt. Daar wil je dus vanaf, maar hoe? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.
Tips om verbranding te voorkomen
Niet iedereen is even gevoelig om te verbranden. Er zijn eenmaal bepaalde type mensen die sneller verbranden dan anderen. Zo zijn mensen met een lichte huidskleur sneller verbrand. Ook bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je sneller verbrandt doordat deze je gevoeliger maken voor zonlicht. Weet je van jezelf dat je hierdoor sneller kunt verbranden? Wees dan extra voorzichtig.
Nog belangrijker is om jezelf simpelweg goed in te smeren met de juiste zonnebrandcrème. Er wordt aangeraden om een crème met een minimale factor 30 te gebruiken. Ook is het belangrijk het niet bij één keer smeren te laten, maar je regelmatig over de dag in te smeren. Je kunt jezelf het beste eens in de twee uur insmeren.
Loop je al even rond in de zon of ben je al langere tijd aan het zonnen? Ga dan eventjes de zon uit en zoek schaduw op. Te veel constante zon verhoogt het risico op verbranden namelijk nog sneller. Ook is dit een goed moment om te checken of je al verbrandt bent. Als dat het geval is, kun je beter niet terug de zon in gaan om erger te voorkomen.
Tips om verbranding te genezen
Als je eenmaal al verbrandt bent, kun je gelukkig nog een aantal dingen doen om de pijn ervan te verzachten. Zo kun je koude (hand)doeken gebruiken om je huid te koelen en de pijn van het verbranden wat weg te nemen. Heb je heel veel pijn? Dan kun je ook paracetamol slikken.
Om je huid goed te laten herstellen, is het belangrijk de komende dagen niet in de zon te komen. Door minstens drie dagen, maar indien nodig langer, binnen te blijven, geef je je huid ook de kans om volledig te herstellen.