Alles belangrijke informatie over depressies op een rijtje

Alles belangrijke informatie over depressies op een rijtje

22 augustus 2022 Uit Door Admin

Regelmatig een dipje hebben is heel normaal. Wanneer deze dipjes echter niet over lijken te gaan en je steeds somberder wordt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Wat is een depressie, hoe ontstaat het en wat zijn symptomen? En hoe kom je ervan af? Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Wat is een depressie precies?

Een depressie is eigenlijk een stemmingsstoornis die ertoe leidt dat je somber voelt en geen activiteiten meer wilt ondernemen. Een depressie heeft daarmee een hele negatieve invloed op jouw leven. Daarmee is een depressie wat anders dan ‘somber zijn’. Als je somber bent, is dit vaak binnen een aantal weken over en heb je weer energie om dingen te doen. Vaak is somberheid ook te wijten aan een bepaalde gebeurtenis. Bij depressie zit dat anders: dit duurt veel langer, je hebt geen motivatie om dingen te doen en de reden is vaak onduidelijk.

Wat zijn symptomen van een depressie?

Een depressie kun je herkennen aan gevoelens van angst of paniek, langdurige vermoeidheid en slaapproblemen, hoofdpijn of duizeligheid, weinig of juist vele eetlust en gevoelens van eenzaamheid. Lichamelijk kun je ook onverklaarbare pijntjes in je lichaam voelen, terwijl je mentaal veel negatieve gedachten kunt hebben.

Ik denk dat ik een depressie heb, wat nu?

Depressie, wat nu?Als je denkt dat je een depressie hebt, kun je het beste de volgende dingen doen:

  • Neem je klachten serieus: loop er niet te lang mee rond, want dat kan de problemen alleen maar erger maken
  • Praat over je problemen met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of een familielid
  • Zoek, eventueel samen met je vertrouwenspersoon, naar professionele hulp bij bijvoorbeeld een psycholoog
  • Hoewel je jezelf waarschijnlijk het liefst terug wilt trekken uit het sociale leven, is vooral in contact met anderen blijven een belangrijke stap om je depressie tegen te gaan
  • Probeer je gevoelens niet op te kroppen of te negeren, maar laat je gevoelens ook toe. Dat kan erg vervelend zijn, maar kan je wel helpen je problemen op te lossen.