Betere spieropbouw (fitness) en de rol van eiwitshakes daarin

Betere spieropbouw (fitness) en de rol van eiwitshakes daarin

5 juli 2022 Uit Door Admin

Eiwitten zijn samen met koolhydraten belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en dan vooral voor de spieren. Ze zijn uiterst belangrijk om spiervezels en bindweefsel op te bouwen. Wil je specifiek je spieren trainen en beter opbouwen, dan doe je er goed aan goed op de hoeveelheid eiwitten te letten. Om dit nog makkelijker te maken bestaan er speciale eiwitshakes, die zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Overigens worden eiwitten ook wel proteïnen genoemd.

Aminozuren

FitnessEiwitten bestaan uit ketens van aminozuren, die de basis vormen van spiergroei. De aminozuren zorgen voor het opbouwen van weefsel en voor enzymen die voor de stofwisseling belangrijk zijn. Ze bouwen namelijk nieuwe spierproteïnen op (actine en myosine) die de werking en de opbouw van spieren verbeteren.

Het is voor een betere spieropbouw door middel van fitness noodzakelijk dat het lichaam meer proteïnen binnen krijgt dan er worden afgescheiden. Door een gebrek aan eiwit verlies je juist kracht, spieromvang en spiermassa. Op den duur kan het zelfs leiden tot spierafbraak. Nu is het mogelijk om als voedingssupplement aminozuren in te nemen, maar door de concurrentie van andere stoffen, worden niet alle aminozuren goed opgenomen. Het innemen van eiwitten door middel van shakes is daarom veel effectiever. De eiwitten in eiwitshakes dragen bij aan het herstel van scheurtjes die ontstaan door het doen van fitness oefeningen. Ook verstevigen ze de spiervezels.

Te veel eiwitten

Het is wel belangrijk dat je niet te veel eiwitten binnen krijgt! Over het algemeen wordt aangeraden om tussen de 1,4 en 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten als je een fitnessprogramma volgt. Meer dan de 1,8 gram eiwit heeft niet meer effect dan de 1,8 gram. Het gebruik van eiwitten zal ook afnemen naarmate je regelmatiger eiwitten inneemt. Het lichaam wordt namelijk steeds efficiënter in het bewaren van eiwitten, waardoor er tijdens een training minder spierproteïnen worden afgebroken.

Spiercellen

Spiercellen groeien optimaal wanneer ze aminozuren uit eiwitten toegevoerd krijgen tijdens en vlak na een (fitness) training. Omdat eiwitten niet snel worden opgenomen en het lichaam tijd nodig heeft om ze te verwerken, moeten de shakes anderhalf uur voor de training worden gedronken. Vervolgens kun je een half uur na de training opnieuw een shake nemen om te zorgen dat je spieren ook in de tijd na de training voldoende aminozuren binnenkrijgen. Dit is ook belangrijk om de spieren voldoende van de zware training te laten herstellen.