Eerste hulp bij een migraineaanval
1 augustus 2022Migraine is een hevige vorm van hoofdpijn die de zenuwbanen en bloedvaten in de hersenen tijdelijk verstoord. Kenmerkend aan migraine is een bonzende hoofdpijn, die vaak in een deel van het hoofd gevoeld wordt. Ook kun je een misselijk gevoel hebben, overgeven of overgevoelig zijn voor prikkels als geluid of licht. Wat kun je het beste doen om deze vervelende pijn te verminderen?
Tips bij een migraineaanval
Neem direct een pijnstiller zoals paracetamol in. Je kunt het beste kiezen voor een flinke eerste dosis, om de uiteindelijke effecten van de migraineaanval wat te verzachten. Voor volwassenen is 1000 milligram paracetamol een goed begin. In overleg met je dokter zou je er ook voor kunnen kiezen extra ontstekingsremmer te slikken, zoals ibuprofen en naproxen.
Vertel anderen direct dat je last hebt van een migraineaanval. Zo creëer je begrip in je omgeving. Veel mensen kunnen vrijwel niets uitvoeren wanneer ze last hebben van een migraineaanval, simpelweg omdat ze te veel last van de aanval ervaren. Vraag anderen je dus te helpen waar nodig, bijvoorbeeld bij het annuleren van afspraken die dag.
Neem vooral veel rust. Door jezelf in te spannen, op welke manier dan ook, kun je je migraineaanval vaak alleen maar verergeren. Om zo snel mogelijk van de aanval af te zijn, kun je maar beter rust nemen en in het beste geval wat extra slapen.
Tips om migraine te voorkomen
Als je meer dan twee keer per maand een migraineaanval hebt, is het verstandig van elke aanval een notitie te maken in een speciaal logboek. Via dit logboek kun je later achterhalen of er eventueel oorzaken zijn die continu terugkomen wanneer je een aanval krijgt. Schrijf zo veel mogelijk informatie op, maar in elk geval de volgende dingen:
- Wat je wanneer hebt gegeten
- Welke activiteiten je hebt uitgevoerd
- Rond welk tijdstip de aanval opkwam
- Of je de aanval aan voelde komen
- Waar de pijn zich bevond en hoe erg de pijn was
- Hoelang de aanval duurde
- Wat je deed om de pijn te bestrijden
Als je weet wat de aanval veroorzaakt, kun je dit voortaan voorkomen of verminderen.