Gezond eten voor je hart

Gezond eten voor je hart

18 mei 2022 Uit Door Admin

Een hoog cholesterol gehalte of de gevolgen van een ongezond dieet is iets wat iedereen op een gegeven moment kan overkomen. Het is vrijwel onmogelijk om je hele leven door gezond te eten, hoe hard we ook proberen om het te doen. Voor het gezond houden van je hart is een gezonde eetgewoonte uitermate belangrijk. Dat is iets wat je zou moeten proberen vol te houden, vooral wanneer het gaat om het herstel van je gezondheid en het verminderen van de kans op een hartaanval.

Voedsel en je hart

Dit weten we zeker, een dieet dat hoog is in verzadigde vetten zal je cholesterol niveau doen verhogen. Dit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ook mensen die zwaarlijvig zijn, zijn meer vatbaar voor hart- en vaatziekten. Een natrium rijk dieet kan je bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot ontstekingen en zelfs hart- en vaatziekten.

Om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen en je gezondheid te verbeteren, is het goed om de onderstaande tips ter harte te nemen.

Eet genoeg vis

zalmHaring, sardientjes en zalm zijn uitstekende bronnen voor essentiële Omega-3 vetzuren. Andere vis soorten zijn eveneens goed, maar Omega 3 kan je helpen om je cholesterol niveau te verlagen.

Gebruik gezonde vetten en oliën

Verzadigd vet verhoogt het risico van hart-en vaatziekten.
Dit komt voor in vlees, boter en zelfs kokosolie. Je moet ze in ieder geval vermijden totdat je cholesterolgehalte weer gezakt is en je op een gezond gewicht bent. Degenen die gewent zijn om rood vlees te eten kunnen zich aanwennen om zeevruchten en noten te eten voor hun belangrijkste bron van eiwitten.

Enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie, kunnen je helpen om je hart gezond te houden. Olijfolie is een ideale keuze voor koken, dressing, of zelfs als een dipsaus.

Vezels zijn gezond

Vezels kunnen je ook helpen om je cholesterol niveau te beheersen. Je vindt vezels in volkoren producten die je helpen om je suiker absorptie te controleren, dat op zijn beurt helpt om je spijsverteringsstelsel gezond te houden.

Keuze van koolhydraten

Een eetgewoonte om je hart gezond te houden betekend ook suikerhoudende voedingsmiddelen vermijden, zoals snoep, koekjes, taarten en gebak. Te veel suiker inname bevorderd hart- en vaatziekten. Gezonde koolhydraten omvatten volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst en een heleboel groenten. Het is zeker een aanrader om fruit en groenten het belangrijkste aspect van je dieet te maken.

Gezond koken methoden

Koken olieIn plaats van je eten in beslag te frituren is het beter om het te roerbakken en te sauteren met olijfolie of canola-olie. Dat zijn beide goede methoden. Als je kip bereid, verwijder dan de huid en bak het in folie gewikkeld in de oven.

In plaats van de vis te frituren doe je er beter aan om het te bakken. Door je groenten te stomen kun je de meeste voedingsstoffen behouden. Je doet er beter aan om geen room sauzen meer te gebruiken, of veel boter. Gebruik bij voorkeur een beetje citroensap om je groenten mee aan te maken of breng ze op smaak met je favoriete kruiderijen.

Houdt in gedachte dat zelfs wanneer je de juiste wijzigingen in je dieet aanbrengt het toch nog wel even duurt voor het gewoonten zijn geworden. Gezond eten is zonder uitzondering goed voor je lichaam en je levensstijl, vooral als het om de gezondheid van je hart gaat en de preventie van hart- en vaatziekten.