Hoeveel mensen lijden aan migraine?

Hoeveel mensen lijden aan migraine?

12 september 2022 Uit Door Admin

Ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking lijdt aan migraine. Dat betekent dat er ruim 1,2 miljoen mensen in ons land zijn die migraine hebben. Voor veel mensen is migraine een aandoening die regelmatig terugkomt. Ongeveer 80% van de mensen met migraine heeft aanvallen die minimaal eens per maand optreden.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening waarbij mensen last hebben van aanvallen van hevige hoofdpijn.  Soms is de pijn zo hevig dat deze wordt vergeleken met een ‘electroshock’. Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid, overgeven en een gevoel van draaierigheid. Soms is het licht en/of geluid ondraaglijk. De aanval duurt meestal 4 tot 72 uur.

Wat zijn de oorzaken van migraine?

De oorzaak van migraine is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat migraine erfelijk bepaald is. Als een van je ouders of grootouders migraine heeft, is de kans groot dat jij de aandoening ook krijgt. Migraine wordt ook geassocieerd met menstruatiecyclus. Zo hebben vrouwen vaak meer last van migraine dan mannen. Ook kan stress een trigger zijn voor een migraine-aanval. Andere mogelijke triggers zijn slaapgebrek, vermoeidheid, wisselende maaltijden en jetlag.

Hoe wordt migraine behandeld?

Er is helaas nog geen medicijn tegen migraine. Wel zijn er verschillende manieren om de aanvallen te behandelen of te voorkomen. Sommige mensen gebruiken medicijnen om de aanval te behandelen, bijvoorbeeld ibuprofen of paracetamol. Andere mensen gebruiken medicijnen om de aanvallen te voorkomen, zoals antidepressiva, beta-blokkers of calciumantagonisten. Soms wordt ook gebruik gemaakt van acupunctuur of homeopathie.