Hoge en lage bloeddruk

Hoge en lage bloeddruk

4 oktober 2022 Uit Door Admin

Lage bloeddruk

Bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Het is een belangrijke regulerende factor in het lichaam en kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, stressniveau, roken en gebruik van bepaalde medicijnen. Een lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd een bloeddruk die lager is dan de normale waarde voor een bepaalde leeftijd en geslacht. Hoewel er geen vastgestelde definitie is voor wat normaal is, wordt een bloeddruk van minder dan 120/80 millimeter kwikColumn (mmHg) algemeen beschouwd als een lage bloeddruk.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertension genoemd, is een aandoening waarbij het bloed met hogere druk door de bloedvaten stroomt. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor deze aandoeningen. De oorzaak van een hoge bloeddruk is vaak onbekend, maar er zijn wel bepaalde risicofactoren die het ontstaan ervan kunnen bevorderen.

Deze risicofactoren zijn onder andere:

– Ouder worden

– Overgewicht

– Roken

– Te weinig beweging

– Ongezonde voeding

– Stress

– Genetische aanleg

Als meer van deze risicofactoren hebt, is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren. Op die manier kan je tijdig ingrijpen als de bloeddruk te hoog wordt en zo het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Hoge of lage bloeddruk voorkomen

Om hoge bloeddruk te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u een gezonde lifestyle leidt. Dit betekent dat u een gezond dieet volgt, voldoende beweegt en niet te veel Alcohol of cafeïne consumeert. Daarnaast moet u ook regelmatig controleren of uw bloeddruk niet te hoog is.

Om lage bloeddruk te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kan water zijn, thee, koffie of sapjes. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel te eten, want dit kan ervoor zorgen dat uw bloeddruk daalt. Wanneer u last heeft van een lage bloeddruk, is het belangrijk om rust te nemen en uw voeten omhoog te leggen.