Hooikoorts: dit zijn de oorzaken en symptomen

Hooikoorts: dit zijn de oorzaken en symptomen

29 juli 2022 Uit Door Admin

Zodra de winter voorbij is en de eerste bloemen en bomen weer in bloei staan, krijgen veel mensen direct last van hooikoorts. Deze aandoening is niet ernstig of besmettelijk, maar kan wel vervelend zijn wanneer je er erge last van hebt. Vandaag laten we je zien wat de oorzaken van hooikoorts zijn en ook aan welke symptomen je het kunt herkennen.

Oorzaken van hooikoorts

Hooikoorts bomen en plantenAls bomen, planten en grassen in bloei komen, produceren zij pollen. Deze komen in de lucht en kun jij dus inademen. Als je last hebt van hooikoorts en je komt met deze pollen in aanraking, zal je lichaam hier heftig op reageren. Dit komt omdat je lichaam deze pollen ziet als ‘gevaarlijk’, ondanks dat pollen dat absoluut niet zijn. Je lichaam maakt als automatische respons ‘histamine’ aan. Dit stofje zorgt voor de kenmerkende klachten bij hooikoorts omdat bijvoorbeeld je slijmvliezen op zullen zwellen.

Waarom sommige mensen last hebben van een pollenallergie en anderen niet, is eigenlijk niet bekend. Vaak komt hooikoorts binnen een bepaalde familie wel vaker voor, waardoor het mogelijk genetisch wordt doorgegeven. Je kunt je hele leven als last hebben van hooikoorts, maar vaak komen de klachten pas op een later moment. Vaak gaan de klachten na een aantal jaar ook vanzelf weer weg.

Symptomen van hooikoorts

Koorts Twijfel je of je hooikoorts hebt en of je hiervoor naar de dokter moet? Hieronder zie je een lijst met de meest voorkomende symptomen bij hooikoorts:

  • Last van ogen die jeuken, branden of constant tranen
  • Oogleden die rood en gezwollen zijn
  • Afwisselend last van een loopneus en een verstopte neus
  • (Hevige) niesbuien
  • Een moe of koortserig gevoel
  • Terugkerende benauwdheid
  • Een pijnlijke keel en bijbehorende hoest
  • Een jeukend gehemelte

Niet elke persoon die last heeft van hooikoorts heeft dezelfde symptomen. Ook zijn niet alle symptomen voor iedereen hetzelfde. De symptomen kunnen erg vervelend zijn, maar nemen af zodra de pollen uit de lucht verdwijnen. Tot die tijd kun je bij de apotheek of drogisterij allerlei hulpmiddelen vinden om de klachten te verminderen.