Huidkanker door de zon: dit moet je weten

Huidkanker door de zon: dit moet je weten

26 juli 2022 Uit Door Admin

Als het prachtig weer is buiten, is het logisch dat je hier zo lang mogelijk van wilt genieten. Toch moet je hierbij ook goed opletten: de zon kan namelijk erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit heeft alles te maken met de uv-stralen die de zon afgeeft. Deze stralen zijn een belangrijke oorzaak van huidkanker. Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en lijkt ook elk jaar meer voor te komen. het is dus belangrijk jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

Verbranding vergroot de kans op huidkanker

HuidkankerNa lange tijd buiten in de zon te zijn geweest, ben je ook vast al eens verbrand. Verbranden door de zon is niet alleen pijnlijk, maar zorgt ook direct een veel grotere kans op huidkanker. Een verbrande huid is namelijk een reactie op overmatige uv-straling van de zon. Deze reactie zorgt ervoor dat je huid rood wordt en pijnlijk aanvoelt: je cellen in de opperhuid gaan namelijk dood. Door vaak te verbranden, met name als kind, verhoog je het risico om hierbij huidkanker op te lopen aanzienlijk.

Het ontstaan van huidkanker

Zoals gezegd is het overmatig opnemen van uv-straling door de huid een groot risico voor het oplopen van huidkanker. Bij elke keer verbranden beschadig je je huid en je cellen,

Zonnebrandcreme

waarmee de kans op huidkanker direct toeneemt. Dit geldt voor een volwassen huid, maar met name kinderen die vaak verbranden hebben een hele grote kans huidkanker te ontwikkelen.

Huidkanker door de zon voorkomen

Je kunt de kans op huidkanker verkleinen door simpelweg regelmatig te smeren als je op een warme zomerdag naar buiten gaat. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème die minimaal factor 30 heeft. Vergeet ook niet dit regelmatig te herhalen: eens in de twee uur is een goede regelmaat om aan te houden.