Is tarwe slecht?

Is tarwe slecht?

26 september 2022 Uit Door Admin

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat er zoveel wetenschappelijke onderzoeken zijn die tegenstrijdige resultaten opleveren. Sommige onderzoeken suggereren dat tarwe kan leiden tot obesitas, diabetes en zelfs hart- en vaatziekten, terwijl andere onderzoeken beweren dat tarwe een gezonde voedingskeuze is.

Wat is tarwe?

Tarwe is een graansoort die, net als rogge, spelt en gerst, behoort tot de familie der koren en wordt vooral gebruikt voor het maken van brood, pasta, pizzadeeg en koekjes. Het bevat gluten, een eiwit dat het deeg elastisch maakt. Gluten zorgt er ook voor dat je broodje lekker stevig is. Tarwe wordt voornamelijk geteeld in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Tarwe vroeger

Vroeger was tarwe een belangrijke voedingsbron voor de mensheid. Het was de basis van de voeding van veel volkeren en werd geteeld in vele delen van de wereld. Het is een gewas dat veel voedingsstoffen bevat en is daarom erg gezond. Het is echter niet alleen gezond, maar ook lekker. Tarwe is een smakelijk graan en kan op verschillende manieren worden bereid. Het is dus niet alleen gezond, maar ook verschillend en lekker.

Tarwe is een zeer oud gewas. Er zijn aanwijzingen dat het al ruim 10.000 jaar geleden werd geteeld in heidden-Oosten. Het was een van de eerste gewassen die mens werd geteeld en was daarom erg belangrijk voor de mensheid. Het  was niet alleen een voedzame en gezonde voedselbron, maar ook een belangrijke handelswaar. Tarwe werd dan ook over de hele wereld geteeld en gegeten. Tarwe is nog steeds een van de meest geteelde en gegeten gewassen ter wereld.

In Nederland wordt tarwe voornamelijk geteeld voor veevoer, maar er wordt ook tarwe gegeten. Het wordt namelijk verwerkt tot meel en dat meel wordt gebruikt om brood te maken. Tarwebrood is een van de meest populaire broden in Nederland. Het is dus nog steeds een belangrijke voedingsbron voor de mensheid.

Het is dus al ruim 10.000 jaar een belangrijke voedingsbron voor de mensheid. Tarwe is gezond, lekker en verschillend. Het is nog steeds een van de meest geteelde en gegeten gewassen ter wereld.

Gliadine

Het is duidelijk dat er nog veel debat is over het onderwerp, maar er zijn bepaalde aanwijzingen die ervoor pleiten dat het niet zo gezond is als we denken. Het bevat namelijk een type koolhydraat genaamd gliadine, dat het lichaam niet kan verteren. Gliadine kan het spijsverteringskanaal irriteren en kan zelfs auto-immuunziekten veroorzaken.

Het bevat ook fytinezuur, een stof die de opname van voedingsstoffen in het lichaam kan belemmeren. Daarnaast bevat tarwe gluten, een eiwit dat veel mensen moeilijk kunnen verteren. Gluten kan leiden tot spijsverteringsproblemen, allergische reacties en zelfs auto-immuunziekten.

Dus als je last hebt van een of meer van deze aandoeningen, dan is het verstandig om tarwe te vermijden.