Met deze 6 tips kom jij van je zweetbultjes af

Met deze 6 tips kom jij van je zweetbultjes af

29 juli 2022 Uit Door Admin

Als het in de zomer weer warmer wordt, krijgen meer mensen last van zweetbultjes. Deze bultjes ontstaan op plekken waar je veel transpireert, bijvoorbeeld bij je borst, rug of billen. De bultjes kunnen erg vervelend aanvoelen, maar zijn gelukkig eenvoudig te kalmeren en weg te halen. Wij zetten 6 tips voor je op een rij.

Tip 1: Houd je huid koel

Tijdens het transpireren openen je poriën zich, waardoor de zweetbultjes kunnen ontstaan. Je kunt het openen van je poriën tegengaan door een lauwe douche of een kouder bad te nemen. Ook ijskompressen gebruiken kan je helpen.

Tip 2: Gebruik zuiveringszout

Als je in bad gaat, kun je ook een paar eetlepels zuiveringszout in het badwater doen. Dit zout, waar natriumbicarbonaat in zit, ontsmet je bultjes en gaat de groei van bacteriën tegen. Je kunt dit zout ook mengen met water en als een scrub gebruiken.

Tip 3: Laat je huid ademen

Dek de bultjes niet af, maar laat ze juist ademen. Ventilerende kleding is namelijk belangrijk bij het herstelproces en de genezing. Zorg er wel voor dat er zo min mogelijk nieuwe bacteriën in de buurt van de bultjes kunnen komen. Maak je kleding bijvoorbeeld regelmatig schoon.

Tip 4: Exfolieer je huid

Door je huid te exfoliëren kun je dode huidcellen verwijderen. Ook verwijder je eenvoudig vuil op je huid. Daarmee stimuleer je de zweetbultjes om weg te gaan.

Tip 5: Bezoek de dokter

Blijf je wel erg lang zitten met bultjes of doen ze echt veel pijn? Dan kun je het beste langsgaan bij de dokter. Hier kun je, op recept, een aantal hulpmiddelen voorgeschreven krijgen als retinol, calaminschudsel of corticosteroid.

Tip 6: Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt ook vooraf al een hoop doen om zweetbultjes (in het vervolg) te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld maïzena of talkpoeder op je gevoelige lichaamsdelen smeren. Dit neemt het zweet namelijk beter op. Ook zonnebrand die minder vet is kan helpen zweetbultjes te voorkomen.