Nadelen van vloerverwarming voor je gezondheid

Nadelen van vloerverwarming voor je gezondheid

25 augustus 2023 Uit Door Admin

Overweeg je om vloerverwarming aan te laten leggen en vraag je je af wat de nadelen van vloerverwarming voor de gezondheid zijn? Dan hebben we goed nieuws voor je: in principe heeft vloerverwarming namelijk geen nadelen voor je gezondheid.

Wat vloerverwarming wel biedt zijn diverse voordelen voor de gezondheid. Laten we daar eens nader op ingaan.

Betere luchtkwaliteit

In tegenstelling tot verwarmen met radiatoren wordt bij vloerverwarming de warmte gelijkmatig over de ruimte verdeelt en stijgt de warmte op vanaf het vloeroppervlak. Hierdoor wordt de luchtcirculatie minder waardoor er minder stof en pollen in de lucht circuleren. Dit is met name voor mensen die allergisch reageren op stof en pollen een prettig voordeel.

Geen koude zones

Bij verwarmen met radiatoren ontstaan er vrijwel altijd koude zones in de ruimte. Dat is ook niet zo vreemd, want de warmte komt immers vanaf één of enkele punten de ruimte in en wordt niet gelijkmatig verdeeld. Door de temperatuurverschillen en de koude zones kunnen er schimmels ontstaan. Met vloerverwarming heb je geen koude zones en neemt de kans op schimmelgroei af.

Lagere luchtvochtigheid

Doordat vloerverwarming voor gelijkmatige verwarming van de ruimte zorgt is de relatieve luchtvochtigheid lager dan bij verwarming met behulp van radiatoren. Bovendien is de vloer warm en droog waardoor huisstofmijt het niet overleeft. Dit voordeel van vloerverwarming is wederom erg fijn als je allergisch reageert op huisstofmijt.

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

In principe zijn laminaat, pvc en houten vloeren in de vorm van lamelparket geschikt voor toepassing op vloerverwarming. Maar aangezien dit blog over gezondheid gaat willen we je ook graag informeren over welke vloersoort het beste is voor je gezondheid.

En wat dat betreft zijn echte houten vloeren de absolute winnaar. Hout is immers een natuurproduct en bevat geen schadelijke stoffen. Met name bij pvc vloeren kan dit helaas nog wel eens het geval zijn.

Als je besluit om voor een houten vloer te kopen, raden we je aan om voor een Europees eiken vloer te kiezen. De reden hiervoor is eikenhout een relatief lage warmteweerstand heeft waardoor de warmte van de vloerverwarming goed door de vloer komt. De reden dat we Europees eikenhout adviseren is omdat het hout van hoge kwaliteit is. Bovendien is de transportafstand een stuk korter dan voor eikenhout dat afkomstig is uit verre landen, wel zo fijn voor het milieu.