Oververmoeid? Dit is wat je moet weten

Oververmoeid? Dit is wat je moet weten

19 augustus 2022 Uit Door Admin

Voel je je al langere tijd ontzettend vermoeid en vind je het lastig om energie te vinden voor dingen? Normaal gesproken gaat dit gevoel snel over, maar als het lang aanhoudt kan er sprake zijn van oververmoeidheid. Wat is dat precies, hoe herken je en hoe los je het op?

Wat zijn oorzaken van oververmoeidheid?

Oververmoeidheid is niet direct te herleiden naar een directe oorzaak. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een langdurig slaaptekort, maar ook met slechte voeding, veel stress of weinig lichaamsbeweging. Ook factoren waar je zelf weinig aan kunt doen, zoals perfectionisme of veel piekeren, kunnen meespelen bij het ontstaan van oververmoeidheid.

Wat zijn symptomen van oververmoeidheid?

De symptomen van oververmoeidheid zijn zowel mentaal als lichamelijk te merken. Wij zetten de meest voorkomende symptomen voor je op een rij.

Lichamelijke symptomen:

  • Een slaperig gevoel
  • Een duizelig of misselijk gevoel of hoofdpijn
  • Pijn in spieren en gewrichten
  • Snel afvallen of aankomen

Mentale symptomen:

  • Emotionele of prikkelbare reacties
  • Concentratieproblemen en mindere prestaties
  • Veel piekeren
  • Sombere of depressieve gedachten

Hoe kun je oververmoeidheid oplossen?

Vermoeidheid oplossenAls je oververmoeid bent, moet je je lichaam tijd geven om goed bij te kunnen tanken. Probeer daarom goed te slapen en een balans te vinden tussen lichamelijke inspanning en ontspanning. Op die manier kan je lichaam herstellen, maar kun je ook je opgebouwde energie op een positieve manier kwijt.

Ook het verbeteren van je algemene levensstijl kan je oververmoeidheid oplossen. Probeer pijnpunten in je levensstijl aan te wijzen en aan te pakken. Verminder bijvoorbeeld je inname van alcohol of koffie, eet wat gezonder en zorg voor een vaster slaapritme. Deze aanpassingen, hoe klein ook, kunnen je leven weer in een positieve spiraal brengen.

Ten slotte is het belangrijk om in kaart te brengen hoe je denkt. Negatieve gedachten slurpen veel meer energie op dan je denkt en kunnen ook je slaap bemoeilijken. Merk je dus dat je vaak negatieve gedachten hebt? Probeer hier dan over te praten met een vriend, familielid of psycholoog.