Rubella

Rubella

14 september 2022 Uit Door Admin

Rubella is een virale ziekte die vooral jonge kinderen treft. De ziekte wordt veroorzaakt door het Rubella virus en is te herkennen aan de rode vlekjes op de huid. De ziekte is meestal mild, maar kan soms ernstige complicaties veroorzaken.

Rubella besmettelijk?

Rubella is een besmettelijke ziekte en kan gemakkelijk op anderen overgedragen worden. Het virus is te vinden in de keel- en neusdissel van geïnfecteerde mensen en kan via druppeltjes in de lucht verspreid worden. Rubella is ook besmettelijk voordat de vlekjes op de huid verschijnen.

De meeste mensen die besmet raken met het Rubella virus hebben geen klachten of alleen milde klachten. De ziekte begint meestal met koorts en een verhoging. Een paar dagen later verschijnen de kenmerkende rode vlekjes op de huid. De vlekjes zijn eerst klein, maar groeien snel uit tot grotere vlekken. De vlekjes zijn meestal niet jeukend en voelen wat grof aan.

Rubella complicaties

Rubella is meestal een milde ziekte, maar kan soms ernstige complicaties veroorzaken. In zeldzame gevallen kan de ziekte leiden tot ontsteking van het hart, hersenen of ogen. Rubella kan ook gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Als een vrouw in het eerste trimester van de zwangerschap besmet raakt met het virus, kan dit leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen bij het kind.

Rubella behandeling

Rubella is een virale ziekte en kan dus niet met antibiotica behandeld worden. De behandeling is dan ook gericht op het verlichten van de symptomen. Koorts kan worden verlicht met paracetamol of ibuprofen. De rode vlekjes op de huid kunnen worden behandeld met een hydraterende crème of lotion.

Rubella is een besmettelijke ziekte en kan gemakkelijk op anderen overgedragen worden. Het is daarom belangrijk om de ziekte te voorkomen. Er is een vaccin beschikbaar dat veilig en effectief is. Het vaccin wordt meestal toegediend aan kinderen in de leeftijd van 12 maanden. Volwassenen die niet gevaccineerd zijn, kunnen ook gevaccineerd worden.