Salmonellose

Salmonellose

14 september 2022 Uit Door Admin

Salmonellose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella. Deze bacterie komt vooral voor in vlees, eieren en melkproducten. Salmonellose wordt vaak verward met voedselvergiftiging, maar het is een aparte aandoening. Salmonellose komt vooral voor bij kinderen en ouderen. De ziekte kan ernstig verlopen en soms zelfs dodelijk zijn.

Symptomen van salmonellose

De incubatietijd van salmonellose is 1-3 dagen. De ziekte begint met een acute buikpijn, gevolgd door diarree, braken, koorts en krampen. De diarree kan bloederig zijn. Soms treden ook uitslag, keelpijn en oorpijn op. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot longontsteking, sepsis (bloedvergiftiging) of hersenvliesontsteking.

Behandeling van salmonellose

Salmonellose wordt meestal met antibiotica behandeld. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, om uitdroging te voorkomen. In ernstige gevallen kan een ziekenhuisopname nodig zijn.

Salmonellose voorkomen

Het is belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen om infectie met Salmonella te voorkomen. Dit betekent onder andere:

-Was je handen na het aanraken van vlees, eieren of melkproducten.

-Zorg ervoor dat je vlees, eieren en melkproducten goed kookt.

-Gebruik verschillende snijplanken voor rauw en klaargemaakt voedsel.

-Drink geen rauwe melk.

-Raak geen dieren aan die ziek zijn of ziek zijn geweest.

-Was je handen na het aanraken van dieren.

-Drink geen rauw water uit rivieren of meren.