Schijf van vijf

Schijf van vijf

21 september 2022 Uit Door Admin

De schijf van vijf is een manier van gezond eten die is ontwikkeld door de Nederlandse overheid. Het is een methode die is bedoeld om iedereen te helpen een gezond en gevarieerd dieet te volgen. De schijf van vijf bestaat uit vijf onderdelen:

1. Groente en fruit: dit is de basis van een gezond dieet en je moet iedere dag minstens twee stuks groente en twee stuks fruit eten.

2. Graanproducten: je moet iedere dag minstens drie stuks eten, bijvoorbeeld brood, pasta, rijst of aardappels.

3. Melk en melkproducten: je moet iedere dag minstens twee stuks eten, bijvoorbeeld yoghurt, kaas of vla.

4. Vlees, vis, ei, noten en peulvruchten: je moet iedere dag minstens 100 gram eten.

5. Vetten en oliën: je moet iedere dag ongeveer 30 gram eten, bijvoorbeeld in de vorm van olijfolie, margarine of mayonaise.De schijf van vijf is bedoeld om je te helpen een gezond en gevarieerd dieet te volgen. Het is niet bedoeld om je te dwingen om bepaalde voedingsmiddelen te eten of te vermijden.

Wat staat er niet in de schijf van vijf?

De Schijf van Vijf is een voedingsadvies voor Nederlandse burgers. Het is gemaakt door voedingsdeskundigen en geeft aan wat je dagelijks zou moeten eten en drinken om gezond te blijven. Het is een simpel en eenvoudig te volgen advies, maar er staan wel een paar dingen niet in. Hier zijn vijf dingen die niet in de Schijf van Vijf staan.

1. Er staat niet in hoeveel je van elk voedingsmiddel moet eten.

2. Er staan geen exacte porties in. Het is aanbevolen om ongeveer 200 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten, maar het is niet aangegeven hoeveel je van elk soort moet eten.

3. Het advies is niet bedoeld voor mensen met bepaalde dieetbeperkingen, zoals vegetariërs of veganisten.

4. Er staat niet in welke voedingsmiddelen je moet vermijden.5. Het is niet bedoeld om gewicht te verliezen. De Schijf van Vijf is een advies om gezond te blijven, niet om af te vallen.