Tips bij blaren: zo kom je ervan af

Tips bij blaren: zo kom je ervan af

29 juni 2022 Uit Door Admin

We wandelen heel wat af in ons leven. Door de supermarkt, door de stad en door de natuur. Door wrijving met je schoen kun je hierbij echter een blaar oplopen. Blaren kunnen in principe geen kwaad, maar kunnen wel erg vervelend aanvoelen. Wat kun je dus het beste doen als je eenmaal een blaar hebt opgelopen?

  1. Blarenpleister

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kun je een blarenpleister met hydrocolloïd gebruiken om blaren te voorkomen of wanneer je voelt dat er een blaar aan zit te komen. je kunt deze pleisters beter niet gebruiken als je duursport doet of lange afstanden wilt gaan wandelen. Krijg je in deze gevallen namelijk een blaar, is deze een stuk lastiger te behandelen.

  1. Laat de blaar dicht

Er wordt veel discussie gevoerd over of je een gesloten blaar moet doorprikken of juist niet. In veel gevallen is het beter om de blaar niet door te prikken. Zo voorkom je namelijk dat de blaar besmet raakt en alleen maar meer pijn gaat doen. Door de blaar dicht te laten, is deze natuurlijk beschermd en herstelt deze sneller. Je kunt de blaar helpen met genezen door een wondpleister te gebruiken

  1. Openprikken in specifieke gevallen

Het is helaas niet altijd mogelijk om de blaar gesloten te laten, bijvoorbeeld als je denkt dat de blaar binnenkort gaat scheuren of de blaar enorm veel pijn doet. Zo prik je een blaar op de juiste manier open:

  1. Gebruik (stromend) water of een ontsmettingsmiddel om de blaar en omliggende huid schoon te maken
  2. Ontsmet de blaarprikker of naald met speciale alcohol
  3. Gebruik de blaarprikker of naald om de huid op twee verschillende plaatsen door te prikken. Doe dit aan de basis van je blaar.
  4. Gebruik een gaasje om de blaar voorzichtig leeg te drukken
  5. Dek de blaar af met een steriel verband dat niet kan schuiven

Let op: een brandblaar moet je nooit door- of openprikken!