Wat kun je het beste doen bij hitte?

Wat kun je het beste doen bij hitte?

8 augustus 2022 Uit Door Admin

In de zomer krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte. Nu de zomers steeds warmer worden, is het goed om te weten wat je tijdens deze hitte het beste kunt doen. Wij zetten de belangrijkste tips voor warme dagen voor je op een rij.

Tip 1: Verhoog je vochtinname

Drink op warme dagen meer dan genoeg water, koffie of thee. Door de hitte verliest je lichaam veel vocht in de vorm van zweet. Door genoeg te drinken, vul je dit tekort weer aan en voorkom je uitdroging. Het is ook belangrijk om goed te blijven drinken, zelfs wanneer je geen dorst hebt. Met name ouderen, maar ook andere bevolkingsgroepen, hebben namelijk niet altijd een dorstgevoel.

Het is ook belangrijk goed te blijven drinken als je op pad gaat. Neem daarom altijd een flesje water van thuis mee als je bijvoorbeeld gaat wandelen, fietsen of met de auto op pad gaat. Wees voorzichtig met het drinken van alcohol.

Tip 2: Verkoel jezelf

Door langere tijd vol in de zon te zijn, kun je oververhit raken. Dit kun je voorkomen door regelmatig een schaduwrijke plek op te zoeken of de zon even te vermijden. Ook kun je het beste geen (zware) lichamelijke inspanning doen op de heetste momenten van de dag tussen 12 en 19 uur. Wil je toch iets leuks gaan doen in de hitte? Probeer dit dan vroeger op de ochtend of later in de avond te doen.

Als je het eenmaal al warm hebt, kun je beter de verkoeling opzoeken. Neem bijvoorbeeld een verfrissende douche of maak een voetenbad. Als je toegang hebt tot een zwembad, is dat ook een perfecte manier om af te koelen

Tip 3: Verkoel je huis

Ook je huis koel houden is belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld ventilatoren, airco’s of zonwering om de warmte buiten te houden. Je kunt je huis weer koelen als het buiten minder warm is, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avond laat.

Tip 4: Let op elkaar

Met warm weer zijn er bevolkingsgroepen die het wat lastiger hebben, zoals bijvoorbeeld ouderen. Kijk daarom waar je mensen die hulp behoeven kunt helpen, bijvoorbeeld door langs te gaan of ze op te bellen.