Wat te doen bij veel oorsmeer?

Wat te doen bij veel oorsmeer?

25 juli 2022 Uit Door Admin

Veel mensen grijpen direct naar een wattenstaafje wanneer ze hun oorsmeer willen verwijderen. Hoewel dit vaak fris en schoon aanvoelt, gebeurt eigenlijk precies het tegenovergestelde. Een wattenstaafje maakt het probleem van oorsmeer vaak namelijk alleen maar erger. Daarnaast verhoog je direct de kans op infecties en het beschadigen van je gehoorgang of trommelvlies. Hoe je dit wel veilig aan kunt pakken? Wij geven je tips.

Waarom je geen wattenstaafje moet gebruiken

wattenstaafjesDoor met wattenstaafjes of andere vergelijkbare producten je oorsmeer te verwijderen, creëer je direct een paar nadelige gevolgen voor jezelf. Zo duw je het bestaande oorsmeer in je oor eigenlijk alleen maar verder je oor in. Dit leidt tot een oorsmeerprop, die met de tijd alleen maar lastiger te verwijderen wordt.

Tegelijkertijd stimuleer je met het wattenstaafje de aanmaak van nieuwe oorsmeer. Het wattenstaafje triggert als het ware je oorsmeerklieren om meer oorsmeer te produceren, waarmee je het probleem alleen maar verergert.

Ten slotte kan het gebruiken van een wattenstaafje ook nog eens gevaarlijk zijn. Zo loop je door het gebruik ervan een hoger risico’s op infecties of eczeem in je oor. Ook kun je je gehoorgang of trommelvlies onbedoeld beschadigen. In dat geval krijg je, naast last van je oorsmeer, ook last van jeuk of een brandend gevoel. een alternatief gebruiken is dus een slim plan.

olijfolie

Wat je wel moet gebruiken

Er zijn gelukkig een aantal goede alternatieven beschikbaar die wel veilig je oorsmeer kunnen verwijderen. Zo kunnen aan paar druppels lauwwarme olijfolie of slaolie voor 2 à 3 dagen je helpen het oorsmeer te verzachten. Nadat het zacht geworden is, laat het makkelijker los en komt het oorsmeer vanzelf uit je oor.

Heb je het idee dat je oorsmeer nog altijd niet los komt? Of kun je door bijvoorbeeld gaatjes in je trommelvlies geen druppeltjes gebruiken? Ga dan voor advies naar je huisarts, die je daarmee verder kan helpen.