Wat te doen bij wratten?

Wat te doen bij wratten?

29 mei 2022 Uit Door Admin

Veel mensen hebben een of meerdere wratten. De kleine gezwellen op je huid kunnen vaak gelukkig geen kwaad, maar kunnen soms wel pijn doen. Sommige mensen vinden de wratten lelijk. Vaak verdwijnen wratten zelf na een aantal maanden tot een aantal jaar, maar je kunt dit proces ook versnellen.

Wat zijn wratten precies?

Wratten zijn als het ware huidgezwellen die gelukkig goedaardig zijn. Vrijwel iedereen krijgt er eens mee te maken, zowel kinderen als volwassenen. Er zijn een aantal verschillende soorten wratten, waaronder gewone wratten, ouderdomswratten, steelwratten of voetwratten. Wat opvallendere soorten wratten zijn waterwratten, die voornamelijk voorkomen bij kinderen. Ten slotte zijn er genitale wratten, die rond je geslachtsdeel en anus voor kunnen komen en een rode tot bruine kleur hebben. Wratten zijn niet overdraagbaar, op genitale wratten na.

Wratten ontstaan door een infectie met HPV, het humaan papilloma virus. Dit virus is ontzettend besmettelijk en kun je op allerlei plekken oplopen. Genitale wratten kunnen seksueel worden overgedragen. Waardoor ouderdomswratten precies ontstaan, is onduidelijk.

Hoe verdwijnen wratten?

Meestal verdwijnen wratten binnen 2 jaar volledig zelf. Zitten er zwarte puntjes in de wrat? Dan is dat een teken dat je wrat binnenkort weg is. Je kunt wratten ook een handje helpen om sneller te verdwijnen. Gebruik hiervoor een van de volgende manieren:

1: Een wrattenverwijderaar

Door een speciale bevriestechnologie wordt je wrat vanuit de kern bevroren. Dit gebeurt al binnen een paar seconden en hoeft slechts een keer per wrat. Binnen twee weken valt de wrat dan meestal van je huid af.

2: Een pleisterklem

Bij steelwratjes kun je kiezen voor een speciale pleisterklem, die de bloedstroom naar je wrat afsluit. Daarmee droog je de wrat uit en ben je binnen 6 dagen van je steelwratje af.

3: Een wrattenpen

Je kunt je wrat ook verwijderen op basis van een gel. Deze gel heeft ingrediënten die je verdikte huid bij de wrat verwijderen en gezonde, nieuwe huid de kans geeft om weer te groeien. Er is ook een 2-in-1 behandeling die de effecten van een wrattenpen en een wrattenverwijderaar combineert voor het snelste resultaat.