Wat zijn blaren en hoe kun je deze voorkomen en behandelen?

Wat zijn blaren en hoe kun je deze voorkomen en behandelen?

13 september 2022 Uit Door Admin

Blaren zijn vloeistof gevulde uitwassen die optreden wanneer de huid wordt beschadigd. Ze kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn, en soms kan de vloeistof in een blaar infectieus zijn. Blaren kunnen over het algemeen genezen worden zonder complicaties, maar in ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn.

Blaren komen voor wanneer de huid wordt beschadigd door bijvoorbeeld verbranding, schuring of een andere vorm van letsel. Wanneer de huid beschadigd is, stroomt er vloeistof naar de plek van de schade om de huid te beschermen en te helpen bij het genezingsproces. Dit kan leiden tot het vormen van een blaar.

Blaren kunnen pijnlijk zijn, vooral wanneer ze op gevoelige plekken zoals de voeten of handen voorkomen. Soms kan de vloeistof in een blaar ook infectieus zijn. In deze gevallen kan de blaar rood en opgezwollen zijn en kan er pus uitkomen.

Blaren kunnen over het algemeen genezen zonder complicaties. Het is belangrijk om de blaar intact te laten, zodat de huid kan genezen. Wanneer de blaar openbreekt, is er een verhoogd risico op infectie. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de blaar te verwijderen.

Hoe blaren te verwijderen

Blaren kunnen een vervelende aandoening zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te behandelen en te voorkomen. In dit artikel leer je hoe je blaren kunt voorkomen en hoe je ze het beste kunt behandelen als ze toch optreden.

Blaren voorkomen

De beste manier om blaren te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je schoenen goed passen. Koop schoenen die niet te strak zitten en die je voet voldoende ruimte geven om te bewegen. Als je schoenen niet goed passen, kunnen ze schuren en wrijven tegen je voet, waardoor blaren ontstaan.

Ook kan het helpen om je voeten goed te verzorgen. Verzorg je voeten dagelijks door ze te wassen met lauwwarm water en zeep. Droog je voeten daarna goed af, zodat er geen vocht tussen je tenen blijft zitten. Hierdoor voorkom je dat er schimmel groeit en dat je voeten gaan ruiken.

Blaren behandelen

Als je blaren toch krijgt, is het belangrijk om ze goed te behandelen. Dit voorkomt dat ze ontstoken raken en pijnlijk worden.

De beste manier om blaren te behandelen, is door ze te bedekken met pleisters of moleskin. Dit voorkomt dat ze opengaan en verder gaan schuren. Als je blaren toch opengaan, kun je ze behandelen met antibiotische zalf. Dit voorkomt infecties.

Soms is het nodig om blaren te laten lopen. In dat geval moet je ervoor zorgen dat de blaar schoon blijft. Het is belangrijk om de blaar niet te steken, omdat je dan het risico loopt op infecties. Als je blaren toch steeds weer opengaan, kan het nodig zijn om naar de dokter te gaan.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om blaren chirurgisch te verwijderen. Dit gebeurt alleen als blaren erg veel pijn doen of als ze steeds weer opengaan.