Zo kom je van je voetschimmel af

Zo kom je van je voetschimmel af

1 augustus 2022 Uit Door Admin

Heb je last van rode of grijswitte huidschilfers, kloofjes, blaasjes, jeuk en een onfrisse geur bij je voeten? Dan is de kans groot dat je een voetschimmel hebt. Hoewel dat vervelend klinkt, kun je het relatief eenvoudig oplossen. Wij helpen je daarbij.

Hoe herken je een voetschimmel?

Een voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, komt voort uit een huidinfectie die wordt opgelopen na contact met een schimmel. Deze erg besmettelijke schimmel loop je vaak op in warme en vochtige plaatsen, zoals het zwembad. Een voetschimmel kun je herkennen aan meerdere symptomen:

  • Grijswitte huidschilfers: deze huidschilfers voelen vochtig aan. Meestal zitten deze tussen je tenen;
  • Rode huidschilfers: deze huidschilfers zitten niet bij je tenen, maar eerder aan je voetzool of de rand van je voeten. Hier kan ook sprake zijn van blaasjes;
  • Kloofjes: ook kleine kloven op je voet bevinden zich tussen je tenen
  • Jeuk: vooral op de plaatsen waar de schimmel zich vertaalt naar huidschilfers of kloofjes;
  • Stinkvoeten: de schimmel creëert een broedplaats voor bacteriën die vaak niet lekker ruiken.

Hoe kom ik van een voetschimmel af?

Over het algemeen is een voetschimmel prima zelf te behandelen, omdat de schimmel vaak erg oppervlakkig is. Binnen 2 tot 4 weken zie je al verbetering van je voeten. Gebruik een van de volgende drie producten om je voetschimmel goed te behandelen:

  1. Tea tree olieAnti-schimmelzalf of -crème: door een dun laagje op en net naast de schimmel te smeren, bestrijd je de schimmel heel eenvoudig. Dit doe je twee keer per dag. Ook tea tree-olie is hiervoor goed geschikt.
  2. Anti-schimmelpoeder: als je veel moet lopen en toch je voetschimmel wilt bestrijden, is een anti-schimmelpoeder een goede oplossing. Door je sokken en schoenen hiermee te behandelen, dood je direct alle achtergebleven bacteriën en kun je de schimmel niet verergeren of jezelf later opnieuw infecteren.
  3. Zinkolie, -zalf of talkpoeder: als je last hebt van vocht bij de schimmelplekken, kun je ze met deze producten makkelijker laten drogen om de genezing te versnellen.